Meditatie is goed voor je gezondheid

‘Aan de geest die stil is , geeft het hele universum zich over’ LAO TSE’

 

Meditatie veroorzaakt niet alleen een lekker gevoel van ontspanning, het veroorzaakt meetbare verschijnselen in je lichaam die het tegenovergestelde zijn aan stress verschijnselen. Een interessant onderzoek van Coventry University en de Radboud Universiteit toont dat aan.

Het onderzoek van achttien bestaande studies over elf jaar, toont bij de 846 deelnemers een patroon van moleculaire veranderingen in het lichaam, die optreden bij mediteren. In het onderzoek is de aandacht vooral uit gegaan naar genen die eiwitten produceren en zo de biologische samenstelling van het lichaam en het immuunsysteem beïnvloeden. Bij Stress worden ook bepaalde eiwitten geproduceerd, die even gunstig kunnen werken tijdens de stress maar op termijn hogere risico’s veroorzaken op ziektes en aandoeningen. Het onderzoek toont aan dat de ‘mediterenden’ minder van deze ongunstige eiwitten produceren. (1)

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)draait het niet alleen om acupunctuur. Na een goede diagnostiek beschikt de acupuncturist over meerdere mogelijkheden om te helpen. We kunnen de TCM natuurlijk niet los zien van het totaal waarin het zich lang geleden heeft ontwikkeld en meditatie speelt ook een belangrijke rol in de geschiedenis en behandeling van de TCM. Ook Yoga, Tai Chi, Mind-Body oefeningen en Qigong zijn vormen van mediteren en hebben dus ook dat gunstige effect van het mediteren . Ik hecht zelf grote waarde aan mediteren en zie vaak aanleiding het mee te nemen in de behandeling.

What Is the Molecular Signature of Mind–Body Interventions? A Systematic Review of Gene Expression Changes Induced by Meditation and Related Practices

(1) http://www.ru.nl