Pijn

Algemene pijn

Met acupunctuur zijn diverse pijnklachten te behandelen. Zowel bij acute als chronische pijnklachten kan acupunctuur verlichting geven. Pijn kost energie, waardoor je sneller vermoeid kan raken en je weerstand minder kan worden. Ontspannen wordt moeilijker, wat tot gevolg weer pijnklachten kan veroorzaken. Wanneer er sprake is van pijn, betekent dit dat de energie niet goed door kan stromen.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening van spieren en bindweefsel en wordt ook wel vaak weke delen reuma of spierreuma genoemd. Klachten zijn vaak triggerpoints maar ook vaak problemen met de spijsvertering , huid en slijmvliezen. Er is nog geen duidelijk wetenschappelijke oorzaak aan te wijzen, wat natuurlijk niet weg neemt dat er bij fibromyalgie serieuze klachten zijn die vaak goed op acupunctuur reageren.

Het uitgangspunt is helaas niet het genezen van fibromyalgie maar de klachten kunnen heel goed binnen de perken blijven. Vaak zie ik dat, na een periode van wat intensiever behandelen, eens in de paar weken een behandeling goed werkt op de lange termijn.

Gelukkig staan ontwikkelingen niet stil en kunnen we ook blijven inspelen op nieuwe wetenschappelijke inzichten over deze lastige aandoening.

Reuma

Waarom acupunctuur?
Reuma betekent praktisch een vicieuze cirkel van pijn, zwelling, ontsteking van gewrichten, vergroeiingen en bewegingsbeperkingen. Acupunctuur kan een belangrijke rol spelen in het doorbreken van die cirkel , door in te werken op de verschillende onderdelen ervan.

Wat vroeger vooral de term ’ energieniveau ’ was is nu meer ‘ weerstandsniveau ‘. Bij Reuma maar ook onder andere bij fibromyalgie ,is het stimuleren van je immuunsysteem een inmiddels erkend effect. Reuma kan niet genezen maar je kunt het wel behoorlijk onder de duim houden door een betere weerstand op te bouwen met acupunctuur.

Acupunctuur speelt meer een rol in het chronische stadium van reuma , wat behandelen op lange termijn kan betekenen . Meestal werkt het gunstig eerst een aantal behandelingen achter elkaar te ondergaan om vervolgens eens in de paar weken te vervolgen.

Rug- en Nekklachten

Veel voorkomende klachten die een duidelijk voorbeeld zijn van zowel fysieke als mentale overbelasting. Soms maakt je lichaam dus weinig onderscheid tussen zware arbeid en veel stress; er ontstaat een pijnlijke spierspanning met mogelijk uitstraling en bewegingsbeperking. Je belastbaarheid neemt in veel opzichten af , je bouwt geen energie meer op en zo blijf je in de cirkel hangen.

Zowel acute als chronische nek- en rugklachten kunnen goed reageren op acupunctuur. De behandeling start met het onderzoeken van je rug en nek en uiteraard wordt de behandeling gecombineerd met adviezen en oefeningen.

Neuropathie

Neuropathie is een aandoening van zenuwen die kan leiden tot pijn, prikkeling,tinteling en veranderde gevoelswaarneming.

De oorzaak kan onder andere liggen in stofwisselingsproblemen (diabetes), vergiftiging (overmatig alcohol, chemotherapie), erfelijkheid en infecties.

Acupunctuur kan vaak een gunstig effect hebben effect op het geïrriteerde zenuwweefsel. Vaak gebruik ik daarbij kleine stroompjes op de naald om het effect te vergroten.

Sportblessures

Sporten is gezond voor lichaam en geest echter, er kunnen bij iedereen blessures ontstaan. Blessures zijn in feite kleine tot serieuzere beschadigingen , meestal in spier en peesweefsel , die vaak door je lichaam weer hersteld kunnen worden. Hier gaat wel tijd overheen en bovendien heeft het herstelproces het karakter van een ontsteking, met verschijnselen die vaak ook weer een remmend effect op het herstelproces hebben. Pijn en immobiliteit verminderen bijvoorbeeld je doorbloeding en die heb je juist hard nodig voor een goed resultaat zonder restverschijnselen.

Acupunctuur heeft hier niet het doel je zo snel mogelijk weer op je sportniveau te brengen maar vooral zo goed en comfortabel mogelijk.

Mijn achtergrond als sportfysiotherapeut en mijn interesse als sporter prikkelen mijn interesse in dit deel van mijn werk. Oefeningen en adviezen maken natuurlijk de behandeling compleet.

Acupunctuur bij migraine en hoofdpijn

Migraine en hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten die het functioneren in het dagelijks leven enorm kunnen verstoren.

Omdat de oorzaken bij verschillende personen flink kunnen verschillen, is onderzoek voorafgaand aan de behandeling van groot belang. Om wat voor verstoringen in de energiebalans gaat het en wat brengt dat teweeg? Naast het bestrijden van symptomen bij migraine en hoofdpijn, blijkt acupunctuur veel invloed te hebben op de oorzaken van hoofdpijn en migraine.

Het doel van de behandeling is uiteraard klachtenvermindering maar ook het ontwikkelen van meer grip op je klachten.

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn, trigeminusneuralgie, wordt veroorzaakt door irritatie van de aangezichtszenuw. De klachten zijn pijn in een deel van het gezicht, vaak met wat andere klachten erbij, zoals bijvoorbeeld een tranend of wat hangend ooglid. De oorzaak komt meestal door prikkeling in de directe omgeving, bijvoorbeeld een gebitsprobleem, een kaak- of voorhoofdsholteontsteking of veel druk van je kauw-kaakspier op de zenuw.

Het oplossen van de oorzaak is natuurlijk voorwaarde voor herstel, echter vaak gaat het dan toch niet over. Met acupunctuur en oefenen zie ik veel resultaat als de oorzaak ligt in de hoge spanning van de kauwspieren en de nek. Ook het tot rust brengen van de zenuw kan acupunctuur kan goed met acupunctuur. Ik probeer de zenuw met klein stroompjes op de naaldjes weer normaal te laten reageren op normale prikkels.