Vrouwen

Menstruatie klachten

Het natuurlijk proces van de menstruele cyclus heeft voor veel vrouwen geen probleemloos verloop. De hormoonschommelingen, vooral voor en tijdens de menstruatie kunnen, zowel fysiek als emotioneel pittige klachten veroorzaken.
De cyclus is een steeds herhalend proces waardoor naar mijn idee te weinig de impact van de voorkomende klachten erkent wordt.

Mensen verschillen van elkaar en dat verschil kan maken dat je lichaam net anders reageert op het logische verloop van de cyclus. Vaak kan hier met acupunctuur iets moois gedaan worden door dat specifieke van jouw energiehuishouding in evenwicht te brengen.

Het concept van het energieverloop gedurende de cyclus volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, bestaat al heel lang en deze helpt je goed te begrijpen waarom er bijvoorbeeld pijn en emotionele schommelingen kunnen zijn .

Naast het effect van acupunctuur merk ik dat het meehelpt nieuwe ideeën op te doen over wat in je in de verschillende fasen van de cyclus zelf kunt doen om je wat beter te voelen. Ik help graag mee.

Zwangerschap

Zwanger zijn gaat niet altijd zonder klachten of ongemakken. Fantastisch toch dat een onschuldig middel als acupunctuur daar veel kan helpen het tot een mooie periode te maken. Want acupunctuur is absoluut veilig voor moeder en kind. Klachten waar acupunctuur graag wil meedoen zijn misselijkheid, vermoeidheid, zenuwpijn, rugpijn, obstipatie en slaapstoornissen.

Ook na de bevalling is gedoseerde rust niet altijd de efficiënte remedie. Vaak zijn obstipatie, emotionele disbalans, vermoeidheid de spelbrekers . Acupunctuur kan hier ook goed meehelpen.

Vruchtbaarheid, IVF, IUI

Acupunctuur wordt steeds meer ingezet rondom vruchtbaarheid, IVF en IUI. De logica van de acupunctuur behandeling hierbij is het gunstige of herstellende effect op je lichaam en wel op die lichaamsfuncties die betrokken zijn bij zwanger worden. Niet zo’n ingewikkeld idee, iedereen beseft wel dat je beter optimaal fit kan zijn voor je zwangerschap maar misschien is het nog te weinig bekend dat acupunctuur daarbij heel goed kan helpen. Sterker nog, acupunctuur kan ook gunstig effect hebben op kwaliteit en hoeveelheid sperma bij de man. Ooit stond dit thema in een wat vaag daglicht , gelukkig weten we nu wel beter, het werkt!.

In de praktijk zie ik met regelmaat de wens om optimaal voorbereid te willen zijn op zwangerschap, niet alleen als het niet makkelijk wil lukken maar ook om de natuur een stukje te helpen. Verder kan acupunctuur gebruikt worden voor het vergroten van de kans van slagen rondom IVF en IUI.
Het doel is in elke situatie de voorwaarden voor zwangerschap te vergroten. Daarna kan innesteling gestimuleerd worden rondom IVF en IUI.

Meestal is een aantal behandelingen voor de punctie zinvol. Behandeling na de terugplaatsing kan het beste binnen een a drie dagen plaatsvinden . Interessant is natuurlijk dat recent wetenschappelijk onderzoek het succes van acupunctuur rondom IVF bevestigd.

Overgang

De overgang is gelukkig een meer bespreekbaar onderwerp geworden als je het vergelijkt met oudere generaties maar is nog steeds vaak een strijd. Biologisch lijkt het veranderproces redelijk logisch, praktisch heeft het vaak een behoorlijke impact.

‘Veranderingen in je hormonale balans’ is een uitspraak maar geen verklaring van de verschijnselen die ermee gepaard gaan. Hoe komt het nou dat je opvliegers kan krijgen, zwaarder kan worden, acuut prikkelbaar kan zijn, slecht gaat slapen, vermoeid wordt, obstipatie krijgt?

Ik kan me voorstellen dat naast het bereiken van vermindering van klachten het ook zinvol is te begrijpen waarom ze er zijn en daardoor je invloed erop groter kan worden.

Mijn interesse in acupunctuur begint niet bij een interesse voor naalden maar juist bij de bijzondere inzichten in het functioneren en disfunctioneren van ons systeem volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het helpt allemaal mee om je beter te voelen en inzicht te ontwikkelen in wat de overgang met jou doet en hoe je daar op kan anticiperen.

Acupunctuur kan helpen en vaak is de ondersteuning met kruidenpreparaten gunstig. De overgang is een proces waarin tijd een rol speelt, de behandeling zal ook niet klaar zijn met een sessie . Vaak werkt het het beste te starten met een aantal behandelingen om daarna te vervolgen met een behandeling in enkele weken.

Stuitligging

Hoe bijzonder, dat een eenvoudige behandeling met moxa het draaien van je kind kan inzetten. Interessante onderzoeken tonen dit gunstige effect aan maar zeker de ervaring van steeds meer vrouwen die het hebben laten toepassen in mijn praktijk.
Rond 35ste week , als het kindje nog niet is ingedaald en er voldoende vruchtwater aanwezig is is er de grootste kans op succes.