Chinese Geneeskunde

Chinese geneeswijze

‘Traditionele Chinese Geneeskunde’ is de verzamelnaam van verschillende Chinese therapievormen. Naast het grote onderdeel acupunctuur, zijn kruidengeneeskunde, voeding, oefentherapie, massage, cupping en moxa ook belangrijke therapievormen in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het woord ’traditionele’ betekent dat bij de huidige Chinese geneeswijze nog altijd het traditionele gedachtegoed over mens, gezondheid en ziekte aan de basis ligt. Zo zijn in de huidige tijd deze eeuwenoude denkwijzen nog altijd van toepassing bij de diverse therapievormen, verrijkt met nieuwe inzichten uit onze moderne tijd.

Traditionele Chinese Geneeskunde draait om ‘energie’

Wat houdt het eeuwenoude gedachtegoed over mens, gezondheid en ziekte in? Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde worden alle lichaamsfuncties verklaard volgens het begrip ‘energie’. Alle onderdelen en activiteiten van lichaam en geest, zoals organen, bloedvaten, zenuwen, hormonen, bewegingsapparaat en emoties staan voor energie. ‘We zijn energie, we functioneren door energie en we worden beïnvloed door energie.’ Op deze manier wordt gezondheid gezien als een alsmaar doorgaande, vrije stroom van energie in lichaam en geest en tussen lichaam en geest. Ziektes of stoornissen worden gezien als een tekort aan energie, een blokkade van energie of een combinatie van blokkade en tekort aan energie.

Combinatie van oosterse geneeswijzen en westerse geneeswijzen

De traditionele oosterse geneeswijzen en de westerse geneeswijzen hebben beide hun eigen waarde en kunnen elkaar goed aanvullen. De combinatie van oosterse en westerse behandelingen is vaak zelfs effectiever. Om deze reden worden in Acupunctuurpraktijk Jeroen Hol inzichten en ervaringen uit zowel de oosterse als westerse geneeskunde toegepast. Bij behandeling speelt acupunctuur een grote rol maar ook andere toepassingen van de oosterse geneeskunde zoals Chinese kruidengeneeskunde, oefentherapie, massage, cupping en moxa zijn van groot belang voor een goede behandeling.