Chronische pijn en Acupunctuur

Chronische pijn en Acupunctuur

Veel mensen lijden aan chronische pijn. Het ingewikkelde is dat het begrip ‘chronische pijn’ niet iets gemeenschappelijks zegt over de oorzaak van de pijn. Veel storingen of afwijkingen in je systeem kunnen de oorzaak zijn maar hebben dus wel de gemeenschappelijke factor ‘pijn’. Daar waar pijn in het begin vaak een signaal is van het lichaam dat er iets niet in orde is of je beschermt, bijvoorbeeld je branden aan een hete pan, zodat je snel je hand terugtrekt, is pijn als het langer blijft bestaan, chronische pijn, bijvoorbeeld omdat de veroorzakende storing niet opgelost is. Meestal zijn er dan alleen al door de pijn zelf veranderingen in en met weefsels ontstaan die de pijn ook nog eens voor een deel onderhouden. Denk aan pijn in een spier of pees wat weer spanning in de spier kan geven, waardoor druk en rek op de pijnlijke plek groter wordt.

Pijn is ook niet voor iedere persoon hetzelfde. Allerlei factoren spelen een rol naast de logica van het betrokken weefsel, zoals de mate van gewend zijn aan pijn, de beperkingen die het veroorzaakt, de mate van belasting van het pijngebied, de mate van belastbaarheid qua energie etc.

Zowel in de reguliere als de Chinese geneeskunde is het analyseren van oorzaken de belangrijkste basis van eventuele behandelingen. De reguliere geneeskunde gaat meer uit van het biomedische model, waarin de verstoring vooral zichtbaar moet zijn, beschadigingen, ontstekingen, bloedafwijkingen enzovoort. De traditionele Chinese geneeskunde , de basis van acupunctuur, gaat daarnaast vooral uit van subtielere verstoringen in en tussen weefsels en organen.

Naarmate de tijd en ook dus de onderzoeken toenemen, zien we steeds meer overeenkomsten tussen reguliere en Chinese geneeskunde als het gaat om verklaren van het verschijnsel pijn.

Waar het natuurlijk om gaat, is of het helpt!

In de praktijk zien we als acupuncturisten al lang dat acupunctuur een gunstig effect kan hebben op pijn en zeker ook op chronische pijn. Een mooie bijkomende factor is, dat wetenschappelijk onderzoek het ook bevestigd.

De keuze voor de behandelvorm is persoonlijk, echter ik zie natuurlijk veel voordelen in acupunctuur als basis voor de behandeling van chronische pijn. Dit voordeel ligt vooral in de ruime kijk op de oorzaken en effecten van de storingen. In de diagnostiek gaan we uit van veel relaties en invloeden van weefsels en organen onderling en acupunctuur heeft geen vervelende bijwerkingen.

Uiteindelijk gaat het om het effect van een behandeling en als acupunctuur daar goed bij kan helpen, is het minder belangrijk geworden dat het uitgangspunt met de reguliere geneeskunde verschillen kent. Interessanter is natuurlijk meer de overeenkomsten te kunnen zien en dat zien we onder andere in onderzoeken die het gunstige effect van acupunctuur steeds meer aantonen.

In 2012 is door Vickers en Linde een meta-analyse gedaan van veel verschillende onderzoeken die het effect van acupunctuur op chronische pijn weergeven. Er werden hierbij meer dan 17.000 patiëntendossiers onderzocht. Uit dit onderzoek is duidelijk naar voren gekomen dat acupunctuur effectief is bij het behandelen van chronische pijn .

Een recent(2012) onderzoek door wetenschappers Andrew Vickers en Klaus Linde , toont overtuigend het positieve effect van acupunctuur bij chronische pijnklachten. Dit onderzoek gaat vooral om chronische nek-, rug- en hoofdpijn .(1)

Bronnen:
https://jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1835483&resultClick=3
http://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1275finally-acupuncture-proven-to-reduce-pain

(1) artikel Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur , Overtuigend wetenschappelijk bewijs voor de werking van acupunctuur bij chronische pijn